150 år med glede og tårer

Den Norske Totalavholdsforening ble stiftet i Stavanger 29. desember 1859 av kvekeren Asbjørn Kloster. Det ble etterhvert stiftet lag over hele landet og i 1913 hadde organisasjonen 139.000 medlemmer. Kristiansand Totalavholdsforening ble stiftet 10. august 1874.

 Første lagshus ble bygget i 1883, men brant ned i bybrannen  8. juli 1892. Vårt nåværende bygg, Totalen, ble bygget i 1893 av byens håndverksmestre. Arbeidet dengang besto av opplysningsarbeid om alkoholens skadevirkninger samt hjelp og omsorg til familiene som ble skadelidende av arbeidere som brukte det meste av lønningsposen på byens skjenkesteder før de rakk hjem til familien. 

Vi byttet navn til Kristiansands avholdslag i 1936 og i 2015 byttet hovedorganisasjonen navn til Dnt Edru Livsstil. Idag er det noen lokallag som heter Edru livsstil Molde, Edru livsstil Hamar etc, mens vi og andre har valgt å beholde vårt gamle navn. Litt forvirrende kan det være men det er mye historie innenfor veggene våre så det er ikke så lett å gi slipp.

 Under ser du bilde av alle tidligere formenn i Kristiansand. Og ja…de er alle menn. Heldigvis er damen på bildet vår nåværende leder. Anne Gerd Sunde, 

Arbeidet vårt idag er ikke allverdens forskjellig fra det i gamle tider. Vi har fokus på å skape trygge rusfrie møteplasser for alle lag av befolkningen. Våre aktiviteter og sosiale arbeid kommer i første rekke, men selvsagt vil vi også gjerne være med å utforme en rettferdig alkoholpolitikk. Våre hovedprioriteringer her er å skape noen alkoholfrie soner. Spesielt for barna våre. Vi mener blant at endel arenaer innen kultur og idrett bør være alkoholfrie. 

Velkommen til Kristiansands avholdslag

Del denne saken

Facebook
Twitter
LinkedIn